Cahit Zarifoğlu. 1940 yılında Ankara'da doğar. Çocukluğu babasının hakim oluşundan dolayı Siverek, Maraş ve Ankara'da geçer. Bunu bir söyleşide şöyle dile getirir. "1940'ta Ankara'da doğdum. Rahmetli babam hakimdi. Bu vesile ile çocukluğum Güneydoğu'da geçti. İlkokula Siverek'te başladım. Maraş ve Ankara'da bitirdim. Ortaokula ise Kızılcahamam'da başladım, liseyi Maraş'ta tamamladım. Aslen Maraşlıyım." Edebiyatla ilgilenmeye lise yıllarında başlar. Bu dönemde Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Alaaddin Özdenören ile arkadaşlık kurar. Üniversite döneminde İstanbul'a gelen şair burada İstanbul Üniversitesi'nde Alman Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirir. Askerliğini Sarıkamış ve Kıbrıs'ta yerine getiren şair bu dönemde yaşadıklarından günlüklerinde de bahseder.
Goethe Enstitüsü'nün düzenlediği dil kurslarıyla iki kez Almanya'ya seyahat eder. Daha ucuz olmasından dolayı otostopu kullanır ve neredeyse tüm Avrupa'yı bu yolla gezer. Yine burada yaşadıkları da Yaşamak adlı kitabında yer almaktadır. Bir dönem Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'nda mütercim olarak çalışır, bir dönem de TRT Genel Müdürlüğü'nde mütercim sekreteri olarak görev alır.
Cahit Zarifoğlu o dönem tanış olduğu Necip Fazıl'ın aracılığıyla Arvasilerden, Seyyid Kasım Arvasi'nin kızı Berat Hanımla evlenir. Şiirler kitabının basılmayan bölümünde Berat Hanım'a adlı şiiri onun eşini ne kadar çok sevdiğinin göstergesidir.
Zarifoğlu'nun yazdığı şiirler Diriliş Dergisi'nde yayınlanır. Bunun yanında Nuri Pakdil'in çıkardığı Edebiyat Dergisi'nde de şiirleri yayınlanır. Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Akif İnan, Nazif Gürdoğan gibi edebiyatçılarla Mavera isimli dergiyi çıkarır.
Cahit Zarifoğlu sessiz ve içine kapanık bir hayat sürer. Onun bu hali arkadaşlarının gözünde vurdumduymaz ve duyarsız bir görüntü oluşturur. Durgun ve sürekli düşünen halinden dolayı arkadaşları ona Aristo lakabını uygun görürler.
Zarifoğlu şairliğinin yanında içinde büyük bir uçma tutkusu taşır. Bundan dolayı bir uçuş kampına katılır ve uçuş provası alır. Şairlik vasfının yanında Zarifoğlu düzyazı, deneme, roman, çocuk öyküleri de kaleme alır. O yaşadığı süre boyunca ne belli bir akıma dahil olmuş, ne de belli bir akımdan etkilenmiştir. Bunu ise kendisi şöyle açıklar. "Bir okula mensup olmadım ustam da olmadı. Rilke'nin etkisinde kalmış olabilirim. Ama onu hiç tanımadım, o vari yazıyormuşum, öyle demişlerdi. Daha çok kendimin etkisinde kaldım. En çok etkilendiğim şair Cahit Zarifoğlu'dur. Hani etkisinde kaldığım Rilke'den okuduğum şiir sayısı da onu geçmez. Sistemli bir edebiyat okuyucusu olamadım. Edebiyattan sınıfta kalabilirim. Yerli edebiyatı, hele edebiyat tarihini hiç bilmem. Bunları bir gün itiraf edeceğimi hiç bilmezdim."
Zarifoğlu hislidir. Bu hisli halinin yanında dağınıktır da. Bu dağınıklık hem somut olarak hem soyut olarak ortadadır. Çocukluğunda içinde acılar çeker. Bu hissini şiirlerinde, öykülerinde açık açık belli eden bir şair değildir. Onun şiirlerinin anlamına ulaşmak için adeta bir inciyi çıkaracak gibi özenle, canla başla çalışmak gerekir. Yani Cahit Zarifoğlu'nu anlamak için onu, kendisinin yaptığı gibi Zarifoğlu olarak okumak gerekir.
Cahit Zarifoğlu yakalandığı kanser hastalığından dolayı 1987 yılında, genç denecek bir yaşta vefat eder. Hayatı boyunca mütevazı bir yaşam süren Zarifoğlu'nu buradan rahmetle analım.
Diğer şairlerin görüşleri:
"Kendinden sonra yazmaya başlayan genç müslüman şairlere hangi özellikleriyle yolgöstermiş olursa olsun, O'ndan sonrakiler O'nda ders alınacak bir taraf bulacaklardır. Hem şiirinin kendine mahsus kaliteleri bakımından, hem müslüman bir şairin dünya hayatındaki temayülleri bakımından."
~İsmet Özel
"Cahit Zarifoğlu o hale gelmişti ki, kendi dünyası içinde bir şiir dili kurmuştu ve bunu çok iyi kullanırdı Yani şiire, o anlatılmaz olana ait bir durum çıktığı zaman, bir algılama olduğu zaman onu hemen anında şiire döküverirdi."
~Erdem Bayazıt
Cahit Zarifoğlu Yaşamak'tan bir kesit:
Eserleri
Şiir
- Şiirler
- İşaret Çocukları, 1967
- Yedi Güzel Adam
- Menziller
- Korku ve Yakarış
Hikâye
- İns
Çocuk hikâyesi
- Serçekuş
- Katıraslan
- Ağaçkakanlar
- Yürekdede ile Padişah
- Küçük Şehzade
- Motorlu Kuş
- Kuşların Dili
Çocuk şiiri
- Gülücük
- Ağaç okul (Çocuklara Afganistan Şiirleri)
Roman
- Savaş Ritimleri
- Ana
Günlük
- Yaşamak
Deneme
- Bir Değirmendir Bu Dünya
- Zengin Hayaller Peşinde
Tiyatro
- Sütçü İmam
Kaynakça
http://www.diyanetdergisi.com/diyanet-dergisi-147/konu-1055.html
http://tr.wikipedia.org/wiki/Cahit_Zarifo%C4%9Flu
http://www.davetci.com/d_biyografi/biyografi_czarifoglu.htm
http://www.zarifce.com/zarifce