Hoşgeldiniz

Kim ne derse desin sözcükler ve düşünceler dünyayı değiştirebilir.

1 Kasım 2011 Salı

Okuduğum kitaptan alıntılar "Saatleri Ayarlama Enstitüsü-Ahmet Hamdi Tanpınar"


       Merhaba arkadaşlar okuduğum kitaplardan not almaya başladım ve güzel kitaplardan çok güzel notlar çıkıyor. Bunları sizinle paylaşmak istiyorum. Hem kitabı tanıtma açısından hem de kitabın konusunu öğrenmeniz açısından faydalı olacağını düşünüyorum. İlk not almaya başladığım kitaptan başladım ve iyi ki bu kitapla birlikte başlamışım. Saatleri Ayarlama Enstitüsü zevkle, kafa karıştırmadan ve akıcı şekilde okunacak bir kitap. Eğer sizde daha okumadıysanız hiç vakit kaybetmeyin. 



  •                 Hepimiz ömrümüzün kısalığından şikâyet ederiz; fakat gün denen şeyi bir an evvel ve farkına varmadan harcamak için neler yapmayız? ( s.28)
  •                 Dinlemesini biliyorsun, ki bu mühim bir meziyettir. Hiçbir şeye yaramasa bile insanın boşluğunu örter, karşısındakiyle aynı seviyeye çıkarır.( s.36)
  •                 Bu daima böyledir. Hadiseler kendiliğinden unutulmaz. Onları unutturan tesirlerini hafifleten, varsa kabahatlerini affettiren daima öbür hadiselerdir.( s.60)
  •                 Her insan ne kadar müspet yaradılışta olursa olsun ölümünden sonra tekrar dirilmeyi düşünür, özler. Bu hayat dediğimiz mihnetler silsilesinin çok ileri zamana, müpheme atılmış bir mükâfatı gibidir. En müsait ve daima kazanacak kâğıtlarla oynanan bir oyun gibi, yeniden adeta baştan aşağı beğenmemek, inkâr etmek, değiştiğinden dolayı sevinmek için kalmışa benzeyen küçük bir mazi şuurundan başka her şeyi, her tarafı değişmek, güzelleşmek şartıyla tekrar yaşamak insanlığın elbette vazgeçemeyeceği bir hülyadır.( s.66)
  •                 Kitaplara bakarsanız, kendilerini dinlerseniz insanoğlunun esas vasfı akıldır. Onun sayesinde diğer hayvanlardan ayrılır. ( s.80)
  •                 İnsan neyi anlatabilir? İnsan insana, insanlara hangi derdini anlatabilir? Yıldızlar birbiriyle konuşabilir, insan insanla konuşamaz. ( s.109)
  •                 İnsanoğlu insanoğlunun cehennemidir. Bizi öldürecek belki yüzlerce hastalık, yüzlerce vaziyet vardır. Fakat başkasının yerini hiçbiri alamaz. ( s.175)
  •                 Biz fakirler böyleyizdir. Kader sarayında bizim işlere bakan büro hiç şaşmaz, ihmal etmez. Zihnimizden geçen en uzak, en masum ihtimallerin, sadece şiddet ile ret için düşündüğümüz şeylerin bile ceremesini öderiz. ( s.189)
  •                 Sabır, insanoğlunun tek kalesidir.( s.201)
  •                 …başlamak, başarmaktır. ( s.242)
  •                 İçten gelen her şey doğrudur. ( s.241)
  •                 Hele hiddetin değiştirdiği insan yüzü! Öyle kendinden çıkıyor, öyle katılaşıyor ki insan… Dünyada bundan kötü, iğrenç bir şey olamaz.( s.286)
  •                 Tecrübe sahibi olmak demek yıpratılmış olmak, muayyen hudutta ve muayyen fikirlerde donmuş olmak demektir. ( s.311)
  •                 Ben aşktan daima kaçtım. Hiç sevmedim. Belki bir eksiğim oldu. Fakat rahatım. Aşkın kötü tarafı insanlar verdiği zevki eninde sonunda ödetmesidir. Şu veya bu şekilde… Fakat daima ödersiniz. Hiçbir şey olmasa, bir insanın hayatına lüzumundan fazla girersiniz ki bundan daha korkunç bir şey olamaz…( s.319)
  •                 Yaratmak, yaşamanın ta kendisidir. ( s.336)                

1 yorum:

  1. KAFALARI AYARLAMA ENSTİTÜSÜ !
    ****************************
    Yukarıdaki başlığı, Ahmet Hamdi Tanpınar ‘ın “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” adlı romanından esinlendik ve “Kafaları Ayarlama Enstitüsü diye bir enstitü mü var?” diye soranlara diyoruz ki: Kapitalist-emperyalist sistemin tüm okullarından- bilhassa üniversiteleri – ve kışlalarından tutun, ibadet yerleri, medyası ve sinemasına varana dek tüm kurum ve kuruluşları, “Kafaları Ayarlama Enistitüsü” değil de nedir ?!...
    ***
    FİLOZAN
    2 Şubat 2014

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar